Wykrywanie i usuwanie pasożytów, bakterii, wirusów, grzybów i metali ciężkich


Co to jest kandydoza (candidoza, Candida)?

Kandydozę wywołują grzyby z rodziny drożdży, najczęściej Candida Albicans, Candida Crusei, Candida Parapsilosis, a także Candida Glabrata oraz Candida Tropicalis. W sytuacji spadku odporności lub braku dobroczynnych bakterii flory jelit następuje namnażanie się candidy, na początku głównie w jelitach, ale może z czasem także zająć inne narządy. Rozwojowi kandydozy sprzyjają infekcje wirusowe oraz bakteryjne, ale szczególnie antybiotykoterapia, a także zła dieta (bogata w węglowodany – cukier oraz niektóre produkty mączne), dostarczająca pożywki namnażającym się grzybom. Na kandydozę cierpi kilkadziesiąt procent społeczeństwa, jednak tylko u części z nich rozwija ona groźną postać powiązaną z innymi chorobami i dolegliwościami, w tym alergiami, inwazjami pasożytów, współistnieniem z obciążeniami wirusowymi i bakteryjnymi.

Najczęściej właśnie dolegliwości związane z obecnością w organizmie candidy są kojarzone z innymi chorobami, a nie z drożdżycą. Często latami są leczone objawy innych chorób, które maskują Candidę, a które z kolei Candida potęguje.

Biorezonans
Biorezonans

Gdzie rozwija się Candida?

Najczęściej Candida rozwija się w jelicie grubym, gdzie wypiera pożyteczne bakterie stanowiące naturalną florę bakteryjną i biorące udział w funkcjach systemu odporności organizmu. Jest to często spowodowane antybiotykoterapią, a w późniejszym etapie niewłaściwą dietą wspomagającą namnażanie się grzybów Candida. Obecność pożytecznych bakterii na nabłonku jelit powoduje, że patogeny chorobotwórcze nie mogą się tam zagnieździć. Dlatego tak ważne jest utrzymywanie flory bakteryjnej jelit i jej odbudowa po antybiotykoterapii. Bakterie flory jelitowej wpływają na pracę układu odpornościowego, utrzymując go w gotowości do pracy. Drożdżaki występują powszechnie i ich wprowadzanie do organizmu jest nieuniknione, jednakże ważne jest aby utrzymywać stan równowagi pomiędzy dobroczynną florą bakteryjną a wprowadzanymi drożdżakami.

Najczęściej inwazja rozpoczyna się więc od jelita grubego, w którym panuje nierównowaga (niedobór) mikroflory bakteryjnej. Może jednak też się rozpocząć od jamy ustnej, układu oddechowego, narządów płciowych (szczególnie grzybica pochwy) i układu moczowego lub skóry. Znane są przypadki drożdżycy płuc, które bywają śmiertelne. Grzybnia candidy przerasta tkanki nosiciela i przedostaje się do innych narządów, najczęściej do pochwy.

Wszystkie zaobserwowane objawy w zespole CANDIDA - mogą pojawić się nagle lub stopniowo (u każdego pacjenta objawia się w inny sposób i zależy od jak dawna obciąża organizm):

Przyczyny rozwoju candida (czyli co tak naprawdę ma wpływ na powstanie obciążenia grzybicznego)

Sytuacje środowiskowe, dieta, mechanizmy patofizjologiczne, możesz zrozumieć dlaczego i kiedy powstaje zespół candida, jeśli przeprowadziłeś candida test teraz zrozumiesz co do tego doprowadziło.

  1. Długotrwałe przyjmowanie antybiotyków, antybiotyki zabijają pożyteczne bakterie z powodu braku konkurencji w szalonym tempie rozwija się candida - niesterydowe leki przeciwzapalne, leki hamujące wydzielanie kwasu solnego - H2 blokery przyjmowane dłużej ponad 3- m-ce, powodują zahamowanie wydzielania kwasu solnego co podwyższa pH i sprzyja rozwojowi candidy bo nie są zabijane przez kwas solny w żołądku. Modna ostatnio eradykacja czyli H-2 blokery + dwa antybiotyki np. AMOKSYCYLINA + KLARYTROMYCYNA to prosta droga do zespołu candida
  2. Dieta bogata w proste węglowodany, krochmal, nadużywanie cukru - cukier jest metabolizowany bardzo szybko przez candida, sprzyjając ich szybkiemu rozrostowi co hamuje rozwój pozytywnych bakterii
  3. Zażywanie pigułek przeciwciążowych i sterydów
  4. Stres i wyczerpanie, brak snu i wypoczynku, ogólne osłabienie organizmu
  5. Dieta bogata w mięso i mleko zawierające antybiotyki, hormony i sterydy
  6. Spożywanie słodzonych i gazowanych napojów cola, fanta, i inne słodziki + kofeina i konserwanty. Kofeina powoduje do 75% zmniejszenie populacji pozytywnych bakterii i trwa to do 5 godzi po wypiciu jednej filiżanki kawy zanim zostanie przywrócona równowaga flory jelitowej
  7. Duże spożycie, keczupu, musztardy, octu, produktów wędzonych, sfermentowanych: produktów do wytworzenia których używano drożdży i pleśni ( fermentowane żółte sery) - częste spożywanie junk food: hamburgery, hot dogi, pizza, gotowe posiłki = wysoko przetworzona i oczyszczona sztuczna żywność, dużo konserwantów, polepszaczy smaku, sztucznych barwników E304 itd, nadmiar prostych węglowodanów
  8. Małe spożycie warzyw i nieoczyszczonej nieprzetworzonej żywności, chleb z pełnego ziarna, nie pozbawione łuski ziarna zbóż
  9. Nadużywanie: kawy, alkoholu, nikotyny
  10. Przebywanie i praca w pomieszczeniach wilgotnych, zakurzonych
  11. Narażenie na promieniowanie jądrowe, rentgenowskie, elektromagnetyczne
  12. Przewlekłe zaparcia i biegunki, cukrzyca
  13. Jelitowe robaki i pasożyty
  14. Toksyczne metale i: ołów, rtęć, kadm, amalgamat w plombach dentystycznych związki chemiczne - sztuczne barwniki, perfumy, pestycydy
  15. Aspartam słodzik, - glutaminian sodu - poprawiacz smaku w sosach, gotowych zupach, przyprawach - powodują zahamowanie rozwoju prawidłowej flory bakteryjnej, osłabiają też odporność immunologiczną co pozwala na rozrost candida i powstawanie zespołu candida.

Pasożyty

W naszym gabinecie przeprowadzamy skuteczne terapie antypasozytnicze. Ilość terapii od 2 do 4.

Biorezonans

Biorezonans

Biorezonans

Biorezonans

Biorezonans

Biorezonans

Biorezonans

Biorezonans

Szukasz innego zabiegu?

Znajdź zabieg odpowiedni dla Ciebie!


Kontakt:
Maitri
Gabinet Terapii Naturalnych
BIOREZONANS



ul. Bankowa 22
58-500 Jelenia Góra



ul. Daszyńskiego 86
59-900 Zgorzelec